Springtij en volle maan

Toelichting op het schilderij ‘Springtij en volle maan’

Schilderij voor een schippersechtpaar

De vrouw was de eerste vrouwelijke kapitein op de binnenvaart. Ze bezat een eigen schip. De man was ook schipper en heeft de vrouw op de binnenvaart ontmoet. Zij verkochten beiden het eigen schip en lieten gezamenlijk een nieuw hypermodern vrachtschip bouwen, waarop zij tot hun pensioen hebben gevaren op de Rijn en Moezel. Zij kregen geen kinderen. De vrouw kreeg het schilderij (1.85 m. x 0.85 m ) van haar echtgenoot, bij haar 78e verjaardag. Het schilderij vertelt in symbolen het begin van hun levensgeschiedenis samen. Zij heeft het sterrenbeeld ‘pisces’ (vissen) en hij het sterrenbeeld ‘sagittarius’ (boogschutter).

Uitleg over de gebruikte symbolen

Vrouw
Het is nacht, volle maan en springtij. Via maanstormen en hoog water, duikt een vrouwelijke vis het donkere water in. Daar groeien planten, waarvan sommigen lichtgevend zijn. Het beschermdier van het teken vissen is de uil, die met haar beschermende kracht altijd in de buurt is. De kleuren die horen bij het teken vissen variëren van paars naar diep warm wijnrood.

Man
Het is dag met een diep gouden zon en stralend warm licht. De boogschutter staat in het volle licht en heeft zijn beschermdier, de havik, altijd bij zich. Beiden zijn goede jagers met een scherp doelgericht oog. De kleur die bij hen hoort is paarsblauw-violet. De mannelijke boogschutter ziet de vrouwelijke vis in de diepte en richt zijn pijl op haar.

Beiden
Twee grote brede stromen ontmoeten elkaar en wijzen in de diepte, terwijl het water rustig kabbelend verder stroomt. De zon daalt naar beneden en zakt in het water terwijl zich in een zijstroom een hartje vormt. Het wordt weer nacht en boven de vis verschijnt het sterrenbeeld ‘sagittarius’. Boven de boogschutter verschijnt het sterrenbeeld ‘pisces‘. Het begin van een lang leven samen.

Er zit nog een verrassing in het schilderij: Wanneer het avond en donker is, op een moment álle lampen in de kamer uit zijn, dan zie je langzaam licht opdoemen in het schilderij……licht dat uren kan blijven nagloeien. Je ziet lichtgevende waterplanten en koralen, de contouren van de vis, en de twee oplichtende sterrenbeelden. Een magische ontdekking.

Liefs, Marjolijn